Don't blink: Advanced Health Sciences Pavilion rises to the ready by the second


It takes precise planning, construction and coordination to construct a new healthcare facility that delivers state-of-the-art outpatient care, research and educational facilities. With only months to go before construction is complete, workers are already moving major equipment into the 820,000-square-foot Pavilion, located on the southwest corner of San Vicente and Gracie Allen.


Watch a time-lapse video from the beginning of construction

Watch a video of the Sue and Bill Gross Skywalk being installed

Landscapers also have been planting trees and other greenery as part of an ongoing campus-wide beautification project that began with the repainting of the medical center.

Upon completion, the Pavilion is expected to accommodate 500 to 600 patients each day and will house outpatient services for the Cedars-Sinai Heart Institute, neurosciences and other clinical specialties, as well as outpatient procedure suites. Its innovative design brings patient care and translational research together in one place, allowing physicians and scientists to collaborate closely in developing new procedures and treatments.

“This facility allows us to integrate research and clinical care under one roof and will transform patient care,” says Thomas M. Priselac, president and CEO.

The Pavilion is designed with airy, comfortable spaces to welcome patients and visitors as they enter. Inside the two-story lobby on the Plaza Level, employees, patients and visitors will have access to a café, an education center, Imaging, Pre-Procedure Center and Outpatient Pharmacy.

The 11-story Pavilion, which includes three underground parking levels, also features plenty of self-parking, as well as valet parking. For easy access, It is connected to the main medical center via two pedestrian bridges, including the 5th-floor Sue and Bill Gross Skywalk; the installation of each was a construction milestone in itself (see eagle’s eye, time-lapse video).

As an eco-friendly building, the Pavilion is designed to meet the requirements of a Gold Certified building under the U.S. Green Building Council LEED Program. It features an innovative double glass walled exterior that provides both energy savings and thermal comfort for occupants. Automated building control systems will regulate the building’s energy use. Solar panels on the rooftop of Parking Lot 4, located adjacent to the Pavilion, will provide power to the parking garage.

Android app on Google Play