Substance Abuse Questionnaire for Parents

Answers to questions appear at the bottom of this page

1. What is the most commonly used drug in the United States?

A. Heroin
B. Cocaine
C. Alcohol
D. Marijuana

2. Name the three most commonly used drugs by children.

A. Alcohol, tobacco, and marijuana
B. Alcohol, amphetamines, and marijuana
C. Amphetamines, tobacco, and marijuana
D. LSD, tobacco, and marijuana

3. Which drug is associated with the most teenage deaths?

A. Amphetamines
B. Cocaine
C. Heroin
D. Alcohol

4. Which of the following contains the most alcohol? A:

A. 12-ounce can of beer
B. Cocktail
C. 12-ounce wine cooler
D. 5-ounce glass of wine
E. All contain equal amounts of alcohol

5. Crack is a particularly dangerous drug because it is:

A. Cheap
B. Readily available
C. Highly addictive
D. All of the above

6. Fumes from which of the following can be inhaled to produce a high:

A. Spray paint
B. Model airplane glue
C. Nail polish remover
D. Whipped cream canister
E. All of the above

7. People who have not used alcohol and other drugs before their 20th birthday:

A. Have no risk of becoming chemically dependent
B. Are less likely to develop a drinking problem or use illegal drugs
C. Have an increased risk of becoming chemically dependent

8. A speedball is a combination of which two drugs?

A. Cocaine and heroin
B. PCP and LSD
C. Valium and alcohol
D. Amphetamines and barbiturates

9. Anabolic steroids are dangerous because they may result in:

A. The development of female characteristics in males
B. The development of male characteristics in females
C. Stunted growth and aggressive behavior
D. Damage to the liver and cardiovascular system
E. All of the above

10. How much alcohol can a pregnant woman safely consume?

A. A 6-ounce glass of wine with dinner
B. Two 12-ounce beers each day
C. Five 4-ounce shots of whiskey a month
D. None

11. Which age group has the highest percentage of drug abusers?

A. 10 - 17
B. 18 - 25
C. 26 - 35
D. 36 - 60

12. How do most teen drug users make their first contact with illegal drugs?

A. Through "pushers"
B. Through their friends
C. Accidentally
D. From the media

13. Which of the following poses the greatest health hazard to most people on the United States?

A. Cigarettes
B. Heroin
C. Cocaine
D. Amphetamines

14. Which of the following causes the highest immediate risk to experimenters?

A. Inhalants
B. Marijuana
C. Nicotine
D. LSD

15. Which of the following reasons do young people give for using drugs?

A. To feel mature and fit
B. To relax and feel good
C. To take risks and rebel
D. To satisfy curiosity
E. Boredom
F. All of the above

16. What is the most unpredictable drug of abuse on the street today?

A. PCP
B. Heroin
C. LSD
D. Amphetamines

17. Why is intravenous injection the most dangerous method of using illicit drugs?

A. Because the drugs enter the system to rapidly
B. Because non-sterile equipment and solutions can cause serious complications (AIDS, hepatitis, etc.)
C. Because users usually get a larger amount of the drug by this method
D. All of the above

18. What percentage of youthful deaths in drowning, fires, suicide and homicide are alcohol related?

A. 10%
B. 25%
C. 35%
D. 50%

19. When does a person who uses heroin become physically dependent?

A. Immediately (the first time)
B. After four or five times
C. After prolonged use (20 or more times)
D. Depends on age and sex

20. What percentage of high school seniors drink alcohol every day?

A. Less than 1%
B. 5% to 10%
C. 20%
D. 50%

Answers:
1. C
2. A
3. D
4. E
5. D
6. E
7. B
8. A
9. E
10. D
11. B
12. B
13. A
14. A
15. F
16. A
17. D
18. D
19. B
20. B

http://www.kidsgrowth.com
(Statistics from National Institute on Drug Abuse: NIDA)